.

torsdag 14 februari 2013

Solceller i design

Solcell industri går långsamt framåt. Det finns försök med nanosolceller och naturlig framställda halvleddare, kombinerade teknik med speglar m.m. Senast dyckt up nyhet på NyTeknik om Xiaolin Zheng från Stanford i USA. Hon arbetar med klisterbara tunnfilmssolceller som kan fästas på hjälmar, mobiltelefoner eller kläder  ... http://www.nyteknik.se/tidningen/article3615380.ece .


 Är det verkligen de första solceller som designades för att påklistra dem, som NyTeknik skriver, det vet jag inte riktig, då jag har sett några liknande grejer innan... (power plastik från konarka) fast det kan stämma att det inte fanns ngt lim på dem http://www.youtube.com/watch?v=12uKFli_JFM   ,  http://www.youtube.com/watch?v=xWa6SBiyiHY&feature=related

Förutom att det finns enstaka solceller tillverkade på forskarlaboratorier och i privata hem så finns det även en del större och mindre närringsidkare som masstillverkar visa moduller. Här kan man uträckna  kända och okända varumärke som Bosch, Simens, Sharp , Kyocera , Suntech , bp solar , m.m. . De modullerna kan man komponera själv för att åstadkomma nya grejer och ting som man kan ha hemma , men det finns också en del färdiga föremåll med solceller, som man kan köpa i affären till en bra pris . Mest populärt är det kanske med trägårdslampor som fick en säker plats på marknaden, och dem kan man köpa i varenda större affär. I för sig så skulle man kunnat kanske förbättra dem så att de ger starkare ljus.

Solceller som man skruvar fast på taket är också ganska poppulärt produkt som kan köppas på många ställe (http://grontteknisktnatverk.wordpress.com/2012/10/05/solceller-aterforsaljare/). Det finns också mer finnesa design när det gäller tak, men inte lika lätt tillgänglig som de populära stora plator.

Vidare en rygsäck eller väska utrustad med små solceller som kan ladda up mobiltelefoner , datorer eller kameror finns det också att köpa.

Bilpollmodell  som består av ett tak med solceller och kontakt där man kan koppla elbilar är rätt så stor konstruktion. Det är mest avsett för större företag och organisationer. Så pass stor  komposition kan vara en bredd felt för konstnerliga och estetiska utryck.






 Annat rätt så stora föremåll , är båtar och bilar, fast egentligen så finns det inte direkt i försäjlning än.

 
 
Kanske mest när det gäller bilar ? Det som finns att köpa det är snarare solcellpaket som är anpassad till att montera på en båt eller husvagn.
För att lagga mat blir kanske mest poppulärt med grillen från södra halvklotet.
 
 Alltså inom försäjlning finns det mest lampor och takpaneller, men om man letar lite så kan man hitta riktig häftig ball design ...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar